ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020: Ανατρεπτικό, πλούσιο και καινούργιο

Το αναλυτικό πρόγραμμα και το μήνυμα της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, Κατερίνας Ευαγγελάτου.

asist team
Σταύρος Θεοφάνους /
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020: Ανατρεπτικό, πλούσιο και καινούργιο

«Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδομάδες από το κλείσιμο των θεάτρων και όλων των χώρων πολιτισμού και, μέρα με τη μέρα, αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο πόσο αναγκαία είναι η επαφή με τη ζωντανή Τέχνη στη ζωή μας».

Βιβλία: Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και «ΠΕΔΙΟ»
Βιβλία: Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και «ΠΕΔΙΟ»

Αυτά είναι τα πρώτα λόγια της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, στην ανακοίνωση -μέσω διαδυκτίου- του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020.

Μίλησε για τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

 

«Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι ένα διεθνές γεγονός που αγκαλιάζεται με ενθουσιασμό από κοινό και καλλιτέχνες εδώ και 65 χρόνια. Κανονικά, θα βρισκόμασταν στην Πειραιώς 260 με φίλους καλλιτέχνες και δημοσιογράφους για να ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα που χτίζουμε εδώ και επτά μήνες, με τη σύμπραξη όλου του προσωπικού του Φεστιβάλ, με την έμπρακτη συμπαράσταση του Διοικητικού μας Συμβουλίου και, φυσικά, με τους πολύτιμους καλλιτεχνικούς μου συνεργάτες: τη Stefanie Carp για τις Διεθνείς παραγωγές Θεάτρου, τον Κώστα Πηλαβάκη για τη Μουσική, τον Ηλία Χατζηγεωργίου για τον Χορό και την Εύη Νάκου για την καλλιτεχνική έρευνα και την ανάπτυξη κοινού. Ζούμε, όμως, μια πρωτοφανή κατάσταση και, έτσι, η επικοινωνία μας περιορίζεται σε αυτό το μήνυμα», συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή της.

Χωρίς να γνωρίζει κάποιος το πότε θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ τόνισε ότι  εξετάζονται διαφορετικές εκδοχές για τις ημερομηνίες πραγματοποίησης της φετινής διοργάνωσης.

Μιλώντας για τους βασικούς άξονες στους οποίους στηρίχθηκε η σύλληψη και ο σχεδιασμός του φετινού προγράμματος είπε:

«Βασικό μας μέλημα ήταν η επέκταση του φεστιβαλικού ίχνους και η εμβάθυνση σε αυτό: Επέκταση στα είδη Τέχνης και διεύρυνση του κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε. Εμβάθυνση της εμπλοκής του κοινού μας στη φεστιβαλική εμπειρία συνολικά. Ακόμα, έναν σημαντικό άξονα αποτελεί για εμάς η έκπληξη, οι απρόσμενες συναντήσεις, το γκρέμισμα της αντίληψης ότι κάποια είδη δεν είναι φεστιβαλικά ή δεν ταιριάζουν σε συγκεκριμένους χώρους».

Για το θέατρο

Οι Έλληνες δημιουργοί καλούνται να εξερευνήσουν λιγότερο χαρτογραφημένες περιοχές και  δοκιμαστούν -για πρώτη φορά- σε άγνωστα πεδία ή να συνεχίσουν την έρευνά τους σε πεδία που ήδη τους έχουν απασχολήσει. Το ζητούμενο είναι δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε νέα είδη και να δημιουργήσουν παραστάσεις πάνω στις νέες δραματουργικές φόρμες.

Για το ξένο ρεπερτόριο του Θεάτρου και του Χορού

Το φετινό πρόγραμμα ακολουθεί δύο κατευθύνσεις: Συστήνει νέα πρόσωπα με τη νέα ενότητα «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα», ενώ επαναφέρει και αγαπημένους δημιουργούς, που έχουν σημαδέψει την ιστορία του Φεστιβάλ.

Οι συμπαραγωγές

«Ανοίγουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο συμπαραγωγών, που από φέτος θα δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής του, και στα επόμενα χρόνια στοχεύουμε να απλωθεί όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Επίδαυρο. Θα παρουσιάσουμε πάνω από 1.400 καλλιτέχνες, από περισσότερες από 30 χώρες, και περίπου 70 εκδηλώσεις, με 40 πρεμιέρες και νέες παραγωγές».

Ένας νέος κύκλος

Ανοίγει ένας νέος κύκλος για το Αρχαίο Δράμα, με στόχο την ερευνητική προσέγγιση του είδους από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Εγκαινιάζεται το ερευνητικό πρόγραμμα «Πάροδος», το πρώτο διακαλλιτεχνικό, ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την ανανεωτική προσέγγιση στη δραματουργία, τις σκηνικές φόρμες και τις διαδικασίες καλλιτεχνικής παραγωγής του αρχαίου δράματος. Θα έχει διάρκεια επτά εβδομάδων και θα πραγματοποιηθεί για τέσσερις εβδομάδες στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, που οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα έχουν την αποκλειστική του χρήση για τρεις εβδομάδες.

Η Μικρή Επίδαυρος

Η Μικρή Επίδαυρος θα αφιερωθεί στη μουσική και το μουσικό θέατρο με συναυλίες και παραστάσεις που αναφέρονται σε ένα ευρύ φάσμα της μουσικής, περφόρμανς που διασχίζουν τα είδη του πειραματικού θεάματος, από το μπαρόκ μέχρι την ηλεκτρονική μουσική και από την όπερα μέχρι την υποβρύχια ανακάλυψη μιας βυθισμένης πολιτείας.

Ηλεκτρονική Μουσική και Clubbing Performance

Δύο νέες πτυχές του φετινού προγράμματος θα είναι η ηλεκτρονική μουσική και το clubbing performance, ανοίγοντας τις πόρτες στην εγχώρια και διεθνή club κουλτούρα. Με τον νέο κύκλο που φέρει τον τίτλο: “Layers of Street” θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στο hip hop και τη street κουλτούρα, ενώ για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο battle, μια χορευτική «μάχη» με έπαθλα, υπό τον τίτλο Athens Festival Urban Dance Contest.

Στο Ηρώδειο

Στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί – για πρώτη φορά- ένας συγκροτημένος «Κύκλος Τζαζ», που απαρτίζεται από πολύ μεγάλα ονόματα του είδους και ταυτόχρονα, αγαπημένοι έλληνες δημιουργοί θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τον νέο τους δίσκο.

Νέες Δράσεις

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις/παραστάσεις, με σκοπό την ενίσχυση της φεστιβαλική εμπειρίας εγκαινιάζονται νέες και ιδιαίτερες δράσεις με την ενότητα «Πρόλογος», στο πλαίσιο της οποίας, μισή ώρα πριν από τις πρεμιέρες στην Πειραιώς 260, θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού θα ξεναγούν το κοινό στο «σύμπαν» κάθε παράστασης, ενώ μετά τις παραστάσεις οι δημιουργοί θα συζητούν με το κοινό στην ενότητα «Έξοδος».

Η δική μας Πλατεία

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε τη «μετατροπή» του υπαίθριου χώρου της Πειραιώς 260 σε μία Πλατεία, «στη δική μας Πλατεία», όπως αποκάλεσε. Σ’ αυτήν θα «γεννηθεί» ένας χώρος συνάντησης, με τεράστια τραπέζια, με μίνι εστιατόριο και με μπαρ «όπου το κοινό θα μπορεί να έρχεται νωρίτερα, αλλά και να παραμένει μετά τη λήξη των παραστάσεων, να συνομιλεί για αυτά που είδε, να μοιράζεται την εμπειρία του, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί. Είναι μια αγαπημένη συνήθεια διεθνώς αλλά και –κυρίως– ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας: το μοίρασμα της ζωής, των μικρών και μεγάλων επεισοδίων της, γύρω από ένα τραπέζι».

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

PRESS-KIT-2020

IN FOCUS

Οι Κυρίες των Αθηνών: Το Χρονικό της φινέτσας

Οι Κυρίες των Αθηνών: Το Χρονικό της φινέτσας

Asist Team 04/06/2020
Νεαροί γαλαζοαίματοι που θα ανέβουν στον θρόνο

Νεαροί γαλαζοαίματοι που θα ανέβουν στον θρόνο

Αλεξία Ζάβρα 04/06/2020
Ο Πρίγκιπας Κάρολος μιλά για την ζωή μετά τον κορονοϊό

Ο Πρίγκιπας Κάρολος μιλά για την ζωή μετά τον κορονοϊό

Σταύρος Θεοφάνους 05/06/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δυτική Μεσσηνία: Ένας τόπος ιστορικός, με αυθεντική ομορφιά

Δυτική Μεσσηνία: Ένας τόπος ιστορικός, με αυθεντική ομορφιά

Γωγώ Αυγερινοπούλου 23/05/2020
Πάτμος: αρχοντική, κατανυκτική, όμορφη!

Πάτμος: αρχοντική, κατανυκτική, όμορφη!

Γωγώ Αυγερινοπούλου 12/05/2020
Asist.gr: Παρουσίαση του site στο Gala του «Πρώτου Θέματος»

Asist.gr: Παρουσίαση του site στο Gala του «Πρώτου Θέματος»

Μαίρη Αυγερινοπουλου 24/02/2020
NEWSLETTER Καθημερινά όλα τα νέα στο inbox σου!