ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Καλοκαίρι με 250 εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους  

Ξεκινά στις 18 Ιουλίου το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

asist team
Μαριάννα Νομικού /
«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Καλοκαίρι με 250 εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους   

Mε τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να «διακτινίσει» τον σύγχρονο πολιτισμό με δράσεις μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και τους ανοιχτούς χώρους των μουσείων, ενεργοποιώντας τους εποπτευόμενους φορείς του κι εκείνοι με τη σειρά τους τις συνεργασίες από την ελεύθερη αγορά του σύγχρονου πολιτισμού που ίσως πληγεί ακόμα περισσότερο από το φθινόπωρο.

Τζίτζι Χαντίντ: Είναι 8 μηνών έγκυος και δείχνει την κοιλιά της
Τζίτζι Χαντίντ: Είναι 8 μηνών έγκυος και δείχνει την κοιλιά της

Η πρώτη φάση του προγράμματος θα διαρκέσει από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλει η πανδημία.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε  251 παραστάσεις (δεν περιλαμβάνονται οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου) σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 38 περιφερειακές ενότητες και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχαιολογικές εφορείες. Πρόκειται για 55 παραγωγές που σχεδίασαν το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής, το ΚΘΒΕ, το ΜοMus, η ΚΟΑ.

«Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι» είπε η υπουργός Λίνα  Μενδώνη, ανακοινώνοντας το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το 91% των παραγωγών είναι εξωτερικοί συνεργάτες -750 καλλιτέχνες και τεχνικοί, και 500 προσωπικό εντόπιοι συνεργάτες».

Οι δράσεις ξεκινούν στις 18 Ιουλίου με την Εθνική Λυρική Σκηνή στη Ρωμαϊκή Αγορά και τη διεθνούς φήμης Γεωργιανή μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι.

Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και οι θεατές θα πληρώνουν το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ή τα μουσεία.

Πρόκειται για έναν θεσμό που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένος και που η πανδημία επέσπευσε. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, από την 1η Οκτωβρίου 2020 και έως τα τέλη Νοεμβρίου 2020 το υπουργείο θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή σχετικών προτάσεων τις οποίες θα κρίνει επταμελής επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν καλλιτεχνικοί διευθυντές εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού.

Ξεκινά στις 18 Ιουλίου το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» – Το πρόγραμμα

Έντεκα καλλιτεχνικοί οργανισμοί -Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΜΟMus, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «μαζί με φορείς δοκιμασμένους που έχουν πρωτόκολλα συνεργασίας με τους εποπτευόμενους φορείς», όπως το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» που ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η πρεμιέρα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» στις 18 Ιουλίου με τη συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στη Ρωμαϊκή Αγορά, θα μεταδοθεί σε live streaming. Είναι αφιερωμένη «σε όλους αυτούς που εργάστηκαν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα: Να θεωρείται από τις ασφαλέστερες χώρες και τους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο» είπε η υπουργός Πολιτισμού.

Συνολικά, το κόστος των δράσεων που εξαγγέλθηκαν και θα πραγματοποιηθούν από 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, «ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και θα διαμορφωθούν ανά φορέα στην διάρκεια της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων» είπε η Λίνα Μενδώνη.

Στα εικαστικά, ο Οργανισμός Πολιτισμού ΝΕΟΝ, παρουσιάζει, με δική του χορηγία, το έργο του γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ, σε επιμέλεια Ελίνας Κοντούρη, στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση, με τίτλο Athens State Line (έργο του 1984) από σχιστόλιθους της Αθήνας συναρμολογημένους στο σχήμα μιας γραμμής επιχειρεί να μιμηθεί την εμπειρία της φύσης, προτείνοντας ένα νέο τρόπο θέασης της ευρύτερης περιοχής του θεάτρου.

Το MOMus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) προετοιμάζει, με την επίβλεψη της Συραγώς Τσιάρα – αναπληρώτριας διευθύντριας MOMus/ΜΣΤ-, δράσεις με βιντεοπροβολές σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών στις 23 και 30 Ιουλίου, 6 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου στην Κρυπτή Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Cryptoporticus) και στο Επταπύργιο. Τίτλος των δράσεων «Το παρελθόν δεν είναι ξένη χώρα» και συμπεριλαμβάνει δημόσιες συζητήσεις με καλλιτέχνες και περιβαλλοντολόγους ψυχολόγους, κοινωνιολόγους κ.ά., που διερευνούν το ζήτημα της διατάραξης της οικολογικής ισορροπίας και του Green New Deal, θέματα διαχείρισης ψυχολογικών ζητημάτων, κοινωνικών σχέσεων και απομόνωσης. Ζητήματα που θέτουν τα ίδια τα έργα αλλά και η πανδημία.

«Επισκεπτόμενοι εκ νέου τα μνημεία επιχειρούμε να διερευνήσουμε κοινωνικά, πολιτικά και οικολογικά ζητήματα που θέτουν τα έργα σύγχρονης τέχνης μέσα στο περιβάλλον των μνημείων που είναι φορτισμένο από παλαιότερες χρήσεις και εμπειρίες. Η κινούμενη εικόνα (βίντεο) συνδυάζει συχνά ιδιότητες του κινηματογράφου μυθοπλασίας και της ρεαλιστικής τεκμηρίωσης» λέει υποστηρίζοντας τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης η Συραγώ Τσιάρα.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στο πρόγραμμα με εικαστικές παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Φωτογραφία: EUROKINISSI)

 

IN FOCUS

To πρώτο catwalk μόδας σήμερα με μάσκες και χωρίς «φιλιά στον αέρα»

To πρώτο catwalk μόδας σήμερα με μάσκες και χωρίς «φιλιά στον αέρα»

Σταύρος Θεοφάνους 15/07/2020
Τομ Χανκς: «Ένιωθα ότι τα κόκκαλά μου ήταν φτιαγμένα από κράκερ σόδας»

Τομ Χανκς: «Ένιωθα ότι τα κόκκαλά μου ήταν φτιαγμένα από κράκερ σόδας»

Σταύρος Θεοφάνους 15/07/2020
Μάιλι Σάιρους: Η επιστροφή της στη γειτονιά των Καρντάσιαν

Μάιλι Σάιρους: Η επιστροφή της στη γειτονιά των Καρντάσιαν

Σταύρος Θεοφάνους 15/07/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βιβλία με ποικιλία θεμάτων

Βιβλία με ποικιλία θεμάτων

Asist Team 08/07/2020
Σύρος η αρχοντική κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Σύρος η αρχοντική κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Asist Team 02/07/2020
Asist.gr: Παρουσίαση του site στο Gala του «Πρώτου Θέματος»

Asist.gr: Παρουσίαση του site στο Gala του «Πρώτου Θέματος»

Μαίρη Αυγερινοπουλου 24/02/2020
NEWSLETTER Καθημερινά όλα τα νέα στο inbox σου!