TRAVEL

Βιέννη, η αυτοκρατορική πρωτεύουσα!

Η πιο αρχοντική και κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι η Βιέννη.

asist team
Γωγώ Αυγερινοπούλου /
Βιέννη, η αυτοκρατορική πρωτεύουσα!

Η Βιέννη δεν είναι γνωστή μόνο για τα μοναδικά παλάτια της, την θλιμμένη αυτοκράτειρά της Σίσσι, τα περίφημα βαλς του Στράους, τον Μότσαρτ, την Όπερα, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, την ρόδα του Πράτερ, τον Φροϋντ αλλά και για τα σνίτσελ, την σάχερ τόρτε, τον καφέ βιεννουά και τα στρούντελ.

Οι πρώτες φωτογραφίες του μωρού της Τζίτζι Χαντίντ
Οι πρώτες φωτογραφίες του μωρού της Τζίτζι Χαντίντ

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι μια πόλη με ιστορικά μνημεία, τεράστια, καταπράσινα και ολάνθιστα πάρκα, παλάτια, χειμερινά και θερινά, σημαντικά μουσεία, μοναδικά έργα Τέχνης, ιστορικά καφέ, ελάχιστα αυτοκίνητα στους δρόμους, μια που η πόλη έχει αμέτρητα υπόγεια πάρκινγκ, ένα κυκλικό τραμ με εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αξιοθέατα και γενικώς ευκολόχρηστα μέσα μεταφοράς.

Η Βιέννη όμως ήταν και κοιτίδα του ελληνισμού την εποχή της Τουρκοκρατίας, αφού έζησαν, σπούδασαν και δίδαξαν εκεί μεγάλοι εκπρόσωποι της Πολιτιστικής Αναγέννησης του Ελληνισμού όπως ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής, ο Άνθιμος Γαζής, ο Νεόφυτος Δούκας, κ.ά. Στην αυστριακή πρωτεύουσα εκδόθηκε επίσης η πρώτη ελληνική εφημερίδα η «Εφημερίς», αλλά και πολλά έργα του Ρήγα Βελεστινλή. Στις εγκαταστάσεις του τυπογραφείου, που ανήκε κι αυτό σε ελληνική οικογένεια, ο Ρήγας συναντούσε τους ομοϊδεάτες του, τραγουδούσαν τον «Θούριο» και κατέστρωναν τα επαναστατικά σχέδια τους για την εξέγερση των Χριστιανών στη Βαλκανική. Οι Ελληνικές Κοινότητες της Βιέννης υποστήριξαν οικονομικά την Επανάσταση στέλνοντας χρήματα και εφόδια.

Ρίνγκστρασσε

Στην πρώτη μας επαφή με την πόλη καλό είναι να ξεκινήσουμε την βόλτα μας από την Ρίνγκστρασσε. Να σημειωθεί ότι η Βιέννη περπατιέται εύκολα και αν μάλιστα φορέσετε αναπαυτικά παπούτσια θα την ευχαριστηθείτε. Γιατί σίγουρα θα πάρετε και ανάσες στα ιστορικά καφέ της για ένα καφεδάκι ή μια σοκολάτα βιεννουά.

Θα δούμε την Όπερα, ένα κτίριο, που υπέστη καταστροφή τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου και επαναλειτούργησε το 1955.

Λίγο πιο κάτω η φημισμένη Κάρλσπλατς (Karlsplatz), που βρίσκεται ο μπαρόκ ναός του Αγίου Καρόλου. Εκεί και ο πεζόδρομος της Κέρντνερστράσσε με τα καταστήματα με τις επώνυμες φίρμες, τους διάσημους οίκους μόδας και τα περίφημα καφέ, που σας οδηγεί στην πολυσύχναστη πλατεία του Αγίου Στεφάνου, όπου βρίσκεται ο επιβλητικός γοτθικός Καθεδρικός ναός. Χτίστηκε το 1147 και για χρόνια υπήρξε το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης, αφού το ύψος που φθάνει τα 137 μέτρα. Ο ναός αποτελεί ορόσημο της αρχοντικής της Βιέννης.

Η πλατεία του Αγίου Στεφάνου

Συνεχίζοντας την βόλτα, πιο ανατολικά θα συναντήσετε την εκκλησία της Αγίας Τριάδος, τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό και την Griechengasse, την κορυφαία περιοχή των Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά θα συναντήσετε το Δημαρχείο, που είναι  αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Βιέννης σχεδιασμένο σε νέο γοτθικό στυλ.

Αρκετά κοντά θα συναντήσετε, τα χειμερινά ανάκτορα Χόλφμπουργκ (Hofburg), της αυτοκράτειρας Σίσσι και του αυτοκράτορα της Αυστρο-Ουγγαρίας Φραγκίσκου-Ιωσήφ.

Tα χειμερινά ανάκτορα Χόλφμπουργκ

Πρόκειται για ένα μπαρόκ συγκρότημα με παλάτια και πολύ ενδιαφέροντα μουσεία. Χώροι απίστευτης χλιδής, με έπιπλα σκαλισμένα με χρυσό, κρυστάλλινους πολυέλαιους, ολομέταξες κουρτίνες, βαρύτιμα χαλιά, συλλογές από τις πορσελάνες αλλά και πολύτιμα ασημικά. Εκεί στεγάζεται τόσο η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης όσο και η περίφημη Ισπανική Σχολή Ιππασίας.

Λίγο πιο κάτω από το Παλάτι βρίσκεται ένα από τα πιο διάσημα ξενοδοχεία της πόλης του Στράους, το Σάχερ, (SacherHotel), που στο ισόγειο έχει το ξακουστό καφέ με την διάσημη σάχερ τόρτε (sachertorte), ίσως την πιο διάσημη τούρτα όλων των εποχών και το αποτέλεσμα αρκετών ευτυχών συμπτώσεων.

H διάσημη σάχερ τόρτε

Η ιστορία της ξεκινά το 1832 όταν ο αυστριακός καγκελάριος πρίγκιπας Klemens Wenzel von Metternich περίμενε επισκέπτες. Έδωσε λοιπόν εντολή στο προσωπικό να δημιουργήσει ένα ειδικό επιδόρπιο για την περίσταση. Την ημέρα της εκδήλωσης, όμως, ο μάγειρας ήταν άρρωστος και τον αντικατέστησε ο μαθητής του, ένας 16χρονος μάγειρας, ο Franz Sacher. Το αποτέλεσμα διθυραμβικό, που γράφει μέχρι σήμερα ιστορία.

Η θλιμμένη αυτοκράτειρα Σίσσι να σημειώσουμε ότι δεν είχε μόνο χειμερινά ανάκτορα στην Βιέννη αλλά και θερινά, το Schonbrunn Palace. Το καλοκαιρινό «εξοχικό» των αυτοκρατόρων είναι τεράστιο σε μέγεθος, διαθέτει μόλις… 1.441 δωμάτια (!) και είναι ασύγκριτο σε χλιδή και πολυτέλεια. Ανακηρύχθηκε δε, από την Unesco, ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Απολαύστε μια βόλτα και στους περίφημους κήπους του παλατιού και δείτε την συλλογή με τις αυτοκρατορικές άμαξες, που βρίσκεται δίπλα στο παλάτι.

To Schonbrunn Palace

Άλλο ένα παλάτι είναι το Belvedere, που αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σημείο της πόλης. Διαθέτει μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, πίνακες ζωγραφικής όπως του Κλιμτ, που είναι και ο εθνικός ζωγράφος της Αυστρίας, καθώς και εντυπωσιακά γλυπτά από κορυφαίους καλλιτέχνες.

Tο Belvedere Palace

Η Βιέννη διαθέτει πολλά μουσεία, μεταξύ αυτών της Φυσικής Ιστορίας και της Ιστορίας της Τέχνης αλλά και πολλά πάρκα, που αρέσκονται οι ντόπιοι να κάνουν βόλτες και να χαλαρώνουν εκεί. Από τα ωραιότερα το πάρκο Stadt park, όπου φιλοξενούνται μοναδικά γλυπτά σημαντικών προσωπικοτήτων της Βιέννης, όπως των: Σούμπερτ, Στράους, Μότσαρτ και του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου-Ιωσήφ.

Αλλά εντυπωσιακά κτίρια είναι το Κοινοβούλιο σε στιλ νεοελληνικό, που μοιάζει με το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών μια που το σχεδίασε ο ίδιος αρχιτέκτονας όπως και το Δημαρχείο, σε φλαμανδική και γοτθική αρχιτεκτονική με αναγεννησιακές πινελιές.

To Kοινοβούλιο

Στην Βιέννη όμως έζησε και ο Σίγκμουντ Φρόιντ, στην οδό Berggasse 19, όπου το σπίτι του πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο, διατηρώντας ακόμη μερικά από τα έπιπλα του.

Ένα άλλο φωτογραφημένο σημείο της Βιέννης είναι το «λάχανο» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, το κτίριο με τον χρυσό τρούλο, που χτίστηκε για να στεγάσει το αβάντ γκαρντ κίνημα της Απόσχισης. Ακριβώς απέναντι του βρίσκεται μία από τις παλαιότερες υπαίθριες αγορές της Ευρώπης η αγορά του Νάσμαρκτ (Nasch markt). Ένα δημιούργημα των αιρετικών καλλιτεχνών που τώρα είναι μια food area, όπου θα βρείτε ό,τι τραβάει η όρεξη σας.

Στη Βιέννη να σημειώσουμε ότι έζησαν και μεγαλούργησαν και πολλοί σημαντικοί μουσικοί. Παντού υπάρχουν σημεία, όπου έζησε, σπούδασε, έμεινε αλλά και παρουσίασε έργα του ο Μότσαρτ. Υπάρχουν πολλά σπίτια του Μπετόβεν ενώ η Βιέννη είναι η πόλη του Στράους, που έγραψε και τα περίφημα βαλς του. Πολλοί δε από τους μεγαλύτερους συνθέτες του κόσμου είναι θαμμένοι στο νεκροταφείο του Αγίου Μαρξ όπως ο Μπετόβεν και ο Σουμπέρτ αλλά όχι ο Μότσαρτ.

Οι εμπορικότεροι δρόμοι της Βιέννης είναι η Μαρίαχιλφερ, η Κέρντνερ, η Γκράμπεν και η Κόλμαρκτ.

Η Βιέννη διαθέτει και πάρα πολλά καφέ όπως το Café Central που άνοιξε το 1860 και στα τέλη του 19ου αιώνα αποτέλεσε σημαντικό σημείο για τους διανοούμενους της πόλης. Εμπειρία είναι η επίσκεψή σας στο Πάλμεν Χάους όπου θα απολαύσετε τον καφέ και το γεύμα σας μέσα σε ένα τροπικό δάσος. Ένα κομμάτι του μάλιστα είναι κλειστό λόγω των πεταλούδων -σε μεγάλο μέγεθος δε- που φιλοξενούνται εκεί. Εξαιρετικό και το Café Westend όπου ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει τις εφημερίδες περασμένες σε ειδικές θήκες. Στα καφέ θα δοκιμάσετε αμέτρητες ποικιλίες καφέ. Να θυμάστε δε ότι ο καφές στην Βιέννη είναι κάτι παραπάνω από μια στιγμιαία απόλαυση. Αρκετά μάλιστα καφέ προσφέρουν εκτός από κέικ, τούρτες, κρουασάν και στρούντελ, μικρά πιάτα με μεζέδες όπως λουκάνικα.

Και φυσικά δεν θα φύγετε από την Βιέννη χωρίς να κάνετε μία βόλτα από το Πράτερ, το μεγαλύτερο ψυχαγωγικό πάρκο της πόλης με την περίφημη ρόδα του. Τολμήστε να ανέβετε στη ρόδα, που θα σας σηκώσει κοντά 200 (!) μέτρα από το έδαφος και θα δείτε την πόλη από ψηλά, όπως δεν την είχατε φανταστεί.

Tο μεγαλύτερο ψυχαγωγικό πάρκο της πόλης, το Πράτερ

 

Επίσης μπορείτε να δειπνήσετε στον περιστρεφόμενο πύργο Ντονάουτουρμ και να απολαύσετε τη νυχτερινή θέα της πόλης. Μην παραλείψετε επίσης μια βραδινή βόλτα μέχρι το Γκρίντσιχ, το γνωστό κρασοχώρι της Βιέννης. Και μην τρομάξετε πότε θα τα προλάβετε όλα αυτά. Η Βιέννη είναι μικρή και με σωστό προγραμματισμό θα τα δείτε όλα. Τρεις μέρες είναι αρκετές για να ανακαλύψετε, να ξεναγηθείτε και να γευτείτε την Βιέννη.

 

Photo by Sanja Borković on Unsplash

Photo by Sami Ullah on Unsplash

Photos by iStock/Getty Images/Ideal Images

 

 

 

IN FOCUS

Το βιβλίο της Lady Gaga για την καλοσύνη και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής

Το βιβλίο της Lady Gaga για την καλοσύνη και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής

Σταύρος Θεοφάνους 23/09/2020
Κάμαλα Χάρις: Υποψήφια αντιπρόεδρος και… ηρωίδα κόμικ

Κάμαλα Χάρις: Υποψήφια αντιπρόεδρος και… ηρωίδα κόμικ

Πάρης Κορμάρης 22/09/2020
Σαρλίζ Θέρον: «Τη στιγμή που θα χάσουμε την ελπίδα μας, θα χάσουμε τη μάχη»

Σαρλίζ Θέρον: «Τη στιγμή που θα χάσουμε την ελπίδα μας, θα χάσουμε τη μάχη»

Πάρης Κορμάρης 22/09/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σαμοθράκη: Το νησί με την άγρια ομορφιά και την μυστηριακή αύρα

Σαμοθράκη: Το νησί με την άγρια ομορφιά και την μυστηριακή αύρα

Asist Team 18/09/2020
Αμοργός, του έρωτα και της ψυχής

Αμοργός, του έρωτα και της ψυχής

Asist Team 08/09/2020
Σπέτσες, το κοσμοπολίτικο νησί με την αριστοκρατική αύρα

Σπέτσες, το κοσμοπολίτικο νησί με την αριστοκρατική αύρα

Asist Team 04/09/2020
NEWSLETTER Καθημερινά όλα τα νέα στο inbox σου!