ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός σε εσωτερικούς χώρους: Τα πιο κατατοπιστικά γραφήματα για τον κίνδυνο μετάδοσης

Η ισπανική εφημερίδα El Pais δημιούργησε τα πιο κατατοπιστικά γραφήματα για να καταλάβουμε πώς μπορεί να γίνεται η μετάδοση του κορονοϊού σε εσωτερικούς χώρους και πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο.

asist team
Asist Team /
Κορονοϊός σε εσωτερικούς χώρους: Τα πιο κατατοπιστικά γραφήματα για τον κίνδυνο μετάδοσης

Όσο περισσότερα πράγματα μαθαίνουμε για τον κορονοϊό, τόσο πιο κατανοητοί γίνονται οι μηχανισμοί μετάδοσής του και κατά συνέπεια οι τρόποι που μπορούμε να προφυλαχτούμε.

Τζένιφερ Λόπεζ με καυτό κόκκινο μπικίνι
Τζένιφερ Λόπεζ με καυτό κόκκινο μπικίνι

Ειδικά όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες και περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους, θα πρέπει να υιοθετήσουμε διαφορετικές συνήθειες αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς.

Το αγγλόφωνο σάιτ της ισπανικής εφημερίδας El Pais δημιούργησε διαδραστικά γραφικά, στα οποία εξετάζονται τρεις περιπτώσεις κλειστών χώρων: ένα δωμάτιο σπιτιού, ένα μπαρ και μια σχολική αίθουσα.

Ξέρουμε για τις μολυσμένες επιφάνειες, για τις οποίες αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) υποστηρίζει ότι είναι ο λιγότερο πιθανός τρόπος να μολυνθεί κάποιος από τον ιό. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα είναι τι γίνεται με τα μικρά σταγονίδια που εκπέμπονται κατά τον βήχα ή την ομιλία, τα οποία είναι πιθανό να καταλήξουν στα μάτια, το στόμα ή τη μύτη ανθρώπων που στέκονται κοντά, αλλά και με τα αερολύματα, δηλαδή τα αόρατα μολυσματικά σωματίδια που εκπνέει ένα άτομο που έχει προσβληθεί. Χωρίς εξαερισμό, τα αεροσταγονίδια παραμένουν στον αέρα και πυκνώνουν όλο και περισσότερο καθώς περνά η ώρα.

Πρόσφατα επιστημονικά δημοσιεύματα έχουν οδηγήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το CDC στο να επικεντρωθούν στα αερολύματα, καθώς υπάρχουν αποδείξεις ότι ο συγκεκριμένος τρόπος μετάδοσης είναι μια βασική οδός μόλυνσης.

Σημειώνεται ότι εκτοξεύονται 10 φορές περισσότερα μολυσματικά μικροσωματίδια όταν μιλάμε και 50 φορές περισσότερα όταν φωνάζουμε.

 

Δωμάτιο Σπιτιού

 • Σε έναν σπίτι μαζεύονται έξι άτομα, ένα από τα οποία έχει προσβληθεί από τον ιό.
 • Ανεξάρτητα από το εάν τηρούνται οι αποστάσεις, εάν έξι άνθρωποι περάσουν τέσσερις ώρες μαζί μιλώντας δυνατά, χωρίς να φορούν μάσκα σε ένα δωμάτιο χωρίς εξαερισμό, θα μολυνθούν όλοι.
 • Εάν γίνει χρήση μασκών, τέσσερα άτομα κινδυνεύουν να προσβληθούν. Οι μάσκες από μόνες τους δεν θα εμποδίσουν τη μόλυνση εάν η έκθεση στον ιό είναι εκτεταμένη.
 • Ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται σημαντικά εάν τα άτομα φορούν προστατευτικές μάσκες, μειώσουν τη διάρκεια της συνάθροισης στο μισό καθώς και υπάρξει εξαερισμός του χώρου.

 

Μπαρ

 • Σε ένα μπαρ όπου ο αριθμός των θαμώνων έχει μειωθεί κατά 50%, έστω ότι υπάρχουν 15 θαμώνες και τρία μέλη του προσωπικού. Τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει μηχανικός εξαερισμός.
 • Στη χειρότερη περίπτωση, χωρίς κανένα μέτρο οι 14 από τους 15 πελάτες θα προσβληθούν μετά από τέσσερις ώρες.
 • Εάν φορεθούν προστατευτικές μάσκες με συνέπεια, ο κίνδυνος μόλυνσης θα πέσει σε οκτώ νέα κρούσματα.
 • Επιπλέον, εάν ο χώρος εξαερίζεται, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός καλού συστήματος κλιματισμού, και αν περιοριστεί ο χρόνος παραμονής στο μπαρ, ο κίνδυνος μόλυνσης περιορίζεται σε μόλις ένα άτομο.

Σχολείο

 • Το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι μια σχολική αίθουσα χωρίς εξαερισμό και τον δάσκαλο να έχει προσβληθεί από τον ιό.
 • Εάν περάσουν δύο ώρες εντός της αίθουσας με έναν δάσκαλο που έχει μολυνθεί, χωρίς να τηρηθούν μέτρα για περιορισμό του αριθμού αερολυμάτων, υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν έως και 12 μαθητές.
 • Εάν όλοι φορούν προστατευτικές μάσκες, ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν να προσβληθούν μειώνεται στους πέντε. Σε αληθινές περιπτώσεις ξεσπάσματος του ιού, ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι οποιοσδήποτε μαθητής μπορεί να μολυνθεί, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά βρίσκονται στον δάσκαλο, καθώς τα αερολύματα εξαπλώνονται με τυχαίο τρόπο εντός δωματίου που δεν εξαερίζεται.
 • Εάν η αίθουσα εξαερίζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είτε με φρέσκο αέρα είτε μηχανικά, και το μάθημα διακοπεί μετά από μία ώρα προκειμένου να ανανεωθεί πλήρως ο αέρας, το ρίσκο μόλυνσης μειώνεται δραματικά.

 

IN FOCUS

Τομ Κρουζ: Μέλη του συνεργείου του τον εγκατέλειψαν στα γυρίσματα

Τομ Κρουζ: Μέλη του συνεργείου του τον εγκατέλειψαν στα γυρίσματα

Τζένη Χαρτά 18/12/2020
Τι τρέχει με την Σαρλίν του Μονακό;

Τι τρέχει με την Σαρλίν του Μονακό;

Γωγώ Αυγερινοπούλου 17/12/2020
Κέιτ Χάντσον: Μια ευτυχισμένη μητέρα

Κέιτ Χάντσον: Μια ευτυχισμένη μητέρα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 17/12/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δεκέμβριος: Μήνας αλλαγών και νέων καταστάσεων

Δεκέμβριος: Μήνας αλλαγών και νέων καταστάσεων

Asist Team 30/11/2020
MadWalk: Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος στην πασαρέλα με «5226» της Σίλιας Κριθαριώτη

MadWalk: Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος στην πασαρέλα με «5226» της Σίλιας Κριθαριώτη

Μαριάννα Νομικού 18/12/2020
«Ομόνοια»: Ένα νοσταλγικό εικαστικό ημερολόγιο της Άρτεμις Χατζηγιαννάκη με κείμενα Νίκου Βατόπουλου.  

«Ομόνοια»: Ένα νοσταλγικό εικαστικό ημερολόγιο της Άρτεμις Χατζηγιαννάκη με κείμενα Νίκου Βατόπουλου.  

Τζένη Χαρτά 15/12/2020
NEWSLETTER Καθημερινά όλα τα νέα στο inbox σου!