FOOD

Κριθαρότο με κοτόπουλο

Μια ιδιαίτερη συνταγή για κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για ένα γκουρμέ και άκρως γευστικό τραπέζι . Είναι μια εύκολη συνταγή με την τεχνική του ιταλικού ριζότο.

asist team
Asist Team /
Κριθαρότο με κοτόπουλο

ΥΛΙΚΑ

• 1/3 φλ. ελαιόλαδο

Βραζιλία: Το καρναβάλι του 2021 στο Ρίο αναβάλλεται επ’ αόριστον, λόγω κορονοϊού
Βραζιλία: Το καρναβάλι του 2021 στο Ρίο αναβάλλεται επ’ αόριστον, λόγω κορονοϊού

• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 1 καρότο τριμμένο

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 6 ασπρομανίταρα μεγάλα (κομμένα σε φέτες)

• 350 γραμ. κριθαράκι χονδρό

• 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί

• 1 λίτρο ζωμό κότας (ζεστό)

• 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο (μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο)

• ψητά ντοματίνια προαιρετικά

• λίγο φρέσκο θυμάρι (ή σχινόπρασο ψιλοκομμένο)

• αλάτι

• πιπέρι φρεσκοτριμμένο

• τριμμένη ώριμη γραβιέρα για το σερβίρισμα

• 1 κομμάτι κρύο βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κριθαρότο με κοτόπουλο, ζεσταίνουμε πρώτα το μισό από το ελαιόλαδο σε μικρή πλασοτέ κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 2 λεπτά. Τα βγάζουμε σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, για να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και να αδιαβροχοποιηθεί, να βγάλει το γήινο άρωμά του. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα ντοματίνια.

Λίγο λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ακολουθώντας τη διαδικασία, όπως φτιάχνουμε το ριζότο. Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός προσθέτουμε επιπλέον.  Στα μισά του βρασμού προσθέτουμε το καρότο και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Δεν ξεχνάμε το τακτικό ανακάτεμα, αλλά όχι συνεχές, γιατί στο τέλος σπάει το κριθαράκι και λασπώνει το κριθαρότο.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο. Μαγειρεύουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνει ο ζωμός στο τηγάνι. Αρωματίζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο προς το τέλος του βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό και κρατάει λίγο η καρδιά του, δηλαδή είναι al dente. Προσθέτουμε 1 κουταλιά κρύο βούτυρο και με κουτάλι ανακατεύουμε εκτός φωτιάς στο κέντρο του τηγανιού, να λιώσει το βούτυρο και να χυλώσει το κριθαρότο.

Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί. Σερβίρουμε αμέσως όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr

 

IN FOCUS

Το βιβλίο της Lady Gaga για την καλοσύνη και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής

Το βιβλίο της Lady Gaga για την καλοσύνη και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής

Σταύρος Θεοφάνους 23/09/2020
Κάμαλα Χάρις: Υποψήφια αντιπρόεδρος και… ηρωίδα κόμικ

Κάμαλα Χάρις: Υποψήφια αντιπρόεδρος και… ηρωίδα κόμικ

Πάρης Κορμάρης 22/09/2020
Σαρλίζ Θέρον: «Τη στιγμή που θα χάσουμε την ελπίδα μας, θα χάσουμε τη μάχη»

Σαρλίζ Θέρον: «Τη στιγμή που θα χάσουμε την ελπίδα μας, θα χάσουμε τη μάχη»

Πάρης Κορμάρης 22/09/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σαμοθράκη: Το νησί με την άγρια ομορφιά και την μυστηριακή αύρα

Σαμοθράκη: Το νησί με την άγρια ομορφιά και την μυστηριακή αύρα

Asist Team 18/09/2020
Αμοργός, του έρωτα και της ψυχής

Αμοργός, του έρωτα και της ψυχής

Asist Team 08/09/2020
Σπέτσες, το κοσμοπολίτικο νησί με την αριστοκρατική αύρα

Σπέτσες, το κοσμοπολίτικο νησί με την αριστοκρατική αύρα

Asist Team 04/09/2020
NEWSLETTER Καθημερινά όλα τα νέα στο inbox σου!