FOOD

Μοναδική κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μας προτείνει μια παραδοσιακή συνταγή με λίγα, απλά και παραδοσιακά προϊόντα της Μυκόνου και με την γαστρονομία του Αιγαίου σε όλο της το μεγαλείο: την κρεμμυδόπιτα με χωριάτικο φύλλο. Μια πίτα μοναδική, που η τυροβολιά, η γλύκα των κρεμμυδιών και τα αρώματα από τα βότανα κάνουν κάθε μπουκιά της αξεπέραστη.

asist team
Asist Team /
Μοναδική κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

ΥΛΙΚΑ

• 6 χωριάτικα φύλλα (ή δυο παραδοσιακά χοντρά φύλλα)

Δείτε τη χημεία ανάμεσα σε Μπραντ Πιτ και Τζένιφερ Άνιστον να ενθουσιάζει τους συναδέλφους τους
Δείτε τη χημεία ανάμεσα σε Μπραντ Πιτ και Τζένιφερ Άνιστον να ενθουσιάζει τους συναδέλφους τους

• 1/3 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

• λίγο νερό

• προαιρετικά λίγο σουσάμι

Για τη γέμιση

• 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου (ή φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο ή μίξη νησιωτικών τυριών: μανούρι χλωρό-ξινομυζήθρα-μυζήθρα φρέσκια)

• 3-4 αυγά

• 10 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα πράσινα φύλλα τους)

• 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)

• 2 φωλιές φιδέ ψιλό

• 1/2 ματσάκι άνηθο

• 1/2 ματσάκι μάραθο

• 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο

• αλάτι

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουνε την τυροβολιά και τα υπόλοιπα τυριά με πιρούνι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα βότανα, αλατοπίπερο και τον σπασμένο φιδέ.

Διαλέγουμε τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια. Αν είναι πολύ μεγάλα, βάλτε τα μισά. Θα χρησιμοποιήσουμε και τα πράσινα φύλλα τους. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια. Τα προσθέτουμε στο τυρί. Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι  σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στα τυριά. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τη γέμιση. Αν έχετε φρέσκο μάραθο, τον βάζετε γιατί κάνει την πίτα μαγική. Γενικά στα νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιούμε πολύ τον μάραθο και το φρέσκο δυόσμο, ειδικά στις πίτες.  Αλλιώς, βάζουμε λίγο παραπάνω άνηθο.

Σε λαδωμένο ρηχό ταψί 40 εκατ. για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουνε τα υλικά με ένα κουτάλι. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στη γέμιση. Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα στρώνουμε τσαλακωμένα και ραντίζουμε ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε επιφανειακά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι ελάχιστο νερό, ραντίζοντας την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η κρεμμυδόπιτα πάνω και κάτω. Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, ψήνω για 20′ μόνο στην κάτω αντίσταση. Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15′ και να τραβήξει τα υγρά της. Έτσι το φύλλο θα παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr

IN FOCUS

Ποιες διασημότητες ζητούν από τα social media να εμποδίσουν τη ρητορική του μίσους;

Ποιες διασημότητες ζητούν από τα social media να εμποδίσουν τη ρητορική του μίσους;

Πάρης Κορμάρης 17/09/2020
Η Ελισάβετ χάνει ένα μέρος του βασιλείου της και η Ριάνα καραδοκεί

Η Ελισάβετ χάνει ένα μέρος του βασιλείου της και η Ριάνα καραδοκεί

Πάρης Κορμάρης 17/09/2020
Σάρα Τζέσικα Πάρκερ: Επιστρέφει στο Broadway μαζί με τον σύζυγό της

Σάρα Τζέσικα Πάρκερ: Επιστρέφει στο Broadway μαζί με τον σύζυγό της

Σταύρος Θεοφάνους 17/09/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αστυπάλαια: Η Πεταλούδα του Αιγαίου

Αστυπάλαια: Η Πεταλούδα του Αιγαίου

Asist Team 11/09/2020
Αμοργός, του έρωτα και της ψυχής

Αμοργός, του έρωτα και της ψυχής

Asist Team 08/09/2020
Σπέτσες, το κοσμοπολίτικο νησί με την αριστοκρατική αύρα

Σπέτσες, το κοσμοπολίτικο νησί με την αριστοκρατική αύρα

Asist Team 04/09/2020
NEWSLETTER Καθημερινά όλα τα νέα στο inbox σου!