FOOD

Μοναδική κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μας προτείνει μια παραδοσιακή συνταγή με λίγα, απλά και παραδοσιακά προϊόντα της Μυκόνου και με την γαστρονομία του Αιγαίου σε όλο της το μεγαλείο: την κρεμμυδόπιτα με χωριάτικο φύλλο. Μια πίτα μοναδική, που η τυροβολιά, η γλύκα των κρεμμυδιών και τα αρώματα από τα βότανα κάνουν κάθε μπουκιά της αξεπέραστη.

asist team
Asist Team /
Μοναδική κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

ΥΛΙΚΑ

• 6 χωριάτικα φύλλα (ή δυο παραδοσιακά χοντρά φύλλα)

«Το τάβλι»: Μια παρτίδα με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση
«Το τάβλι»: Μια παρτίδα με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση

• 1/3 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

• λίγο νερό

• προαιρετικά λίγο σουσάμι

Για τη γέμιση

• 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου (ή φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο ή μίξη νησιωτικών τυριών: μανούρι χλωρό-ξινομυζήθρα-μυζήθρα φρέσκια)

• 3-4 αυγά

• 10 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα πράσινα φύλλα τους)

• 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)

• 2 φωλιές φιδέ ψιλό

• 1/2 ματσάκι άνηθο

• 1/2 ματσάκι μάραθο

• 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο

• αλάτι

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουνε την τυροβολιά και τα υπόλοιπα τυριά με πιρούνι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα βότανα, αλατοπίπερο και τον σπασμένο φιδέ.

Διαλέγουμε τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια. Αν είναι πολύ μεγάλα, βάλτε τα μισά. Θα χρησιμοποιήσουμε και τα πράσινα φύλλα τους. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια. Τα προσθέτουμε στο τυρί. Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι  σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στα τυριά. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τη γέμιση. Αν έχετε φρέσκο μάραθο, τον βάζετε γιατί κάνει την πίτα μαγική. Γενικά στα νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιούμε πολύ τον μάραθο και το φρέσκο δυόσμο, ειδικά στις πίτες.  Αλλιώς, βάζουμε λίγο παραπάνω άνηθο.

Σε λαδωμένο ρηχό ταψί 40 εκατ. για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουνε τα υλικά με ένα κουτάλι. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στη γέμιση. Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα στρώνουμε τσαλακωμένα και ραντίζουμε ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε επιφανειακά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι ελάχιστο νερό, ραντίζοντας την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η κρεμμυδόπιτα πάνω και κάτω. Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, ψήνω για 20′ μόνο στην κάτω αντίσταση. Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15′ και να τραβήξει τα υγρά της. Έτσι το φύλλο θα παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr

IN FOCUS

Πρίγκιπας Χάρι: Το μήνυμα προς τιμήν της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Πρίγκιπας Χάρι: Το μήνυμα προς τιμήν της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Σταύρος Θεοφάνους 02/07/2020
Πρίγκιπας Παύλος-Μαρί Σαντάλ: Γιορτάζουν την «ασημένια» επέτειό τους!

Πρίγκιπας Παύλος-Μαρί Σαντάλ: Γιορτάζουν την «ασημένια» επέτειό τους!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 01/07/2020
Μπραντ Πιτ – Αντζελίνα Ζολί: Για πρώτη φορά μετά το διαζύγιο μαζί στο σπίτι της

Μπραντ Πιτ – Αντζελίνα Ζολί: Για πρώτη φορά μετά το διαζύγιο μαζί στο σπίτι της

Αλεξία Ζάβρα 01/07/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ταξίδι στα… Κύθηρα

Ταξίδι στα… Κύθηρα

Asist Team 23/06/2020
Σκόπελος ένα κομμάτι της καρδιάς μου!

Σκόπελος ένα κομμάτι της καρδιάς μου!

Asist Team 18/06/2020
Asist.gr: Παρουσίαση του site στο Gala του «Πρώτου Θέματος»

Asist.gr: Παρουσίαση του site στο Gala του «Πρώτου Θέματος»

Μαίρη Αυγερινοπουλου 24/02/2020
NEWSLETTER Καθημερινά όλα τα νέα στο inbox σου!