FOOD

Σαρδέλες λαδορίγανη: Νόστιμος ψαρομεζές

Οι εκδόσεις «Πεδίο», σε συνεργασία με το asist.gr, «διαβάζουν» μαζί τις συνταγές μαγειρικής από το βιβλίο «Φοιτητής και στην κουζίνα», της Βίκυς Σμυρλή. Καθημερινά ανεβαίνει στο site και μία συνταγή του βιβλίου. Μαζί με τις εκδόσεις «Πεδίο» σας προσφέρουμε ωραίες, εύκολες και… λαχταριστές συνταγές. Καλή ανάγνωση και καλή όρεξη!    

asist team
Asist Team /
Σαρδέλες λαδορίγανη: Νόστιμος ψαρομεζές

Σαρδέλες λαδορίγανη

Από τα πιο νόστιμα ψαράκια, οι φθηνές σαρδέλες, το μόνο που χρειάζονται είναι ένα καθάρισμα κάτω από το νερό της βρύσης

Οικογένεια Μπέκαμ: Πώς περνά στις διακοπές της στην Ελλάδα
Οικογένεια Μπέκαμ: Πώς περνά στις διακοπές της στην Ελλάδα

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1 κιλό σαρδέλες
  • χυμό από 1-1½ λεμόνι
  • ½φλιτζάνι (125 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά του τσαγιού ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Πιάνεις μια σαρδέλα με το ένα χέρι και την κρατάς από την ουρά κάτω από νερό της βρύσης. Πιέζεις τη σαρδέλα με τα δάχτυλα του άλλου χεριού, με μια κίνηση προς τα κάτω, προς το κεφάλι, και αφαιρείς με ευκολία τα λέπια.

Κόβεις το κεφάλι και συγχρόνως αφαιρείς τα εντόσθια από τη κοιλιά, και πλένεις καλά. Αφήνεις μία-μία σαρδέλα που τελειώνεις μέσα σε σουρωτήρι για να στραγγίξει. Βάζεις τις σαρδέλες μέσα σε ένα ταψάκι. Ρίχνεις το λάδι και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνεις και πασπαλίζεις με τη ρίγανη.

Ψήνεις τις σαρδέλες για 20-25 λεπτά.

Παραλλαγή

Μπορείς να ψήσεις τις σαρδέλες και με σάλτσα ντομάτας. Έχεις τη σάλτσα έτοιμη και τη ρίχνεις στο ταψί πάνω από τις ωμές σαρδέλες. Προσθέτεις ροδέλες από κρεμμύδι και μπόλικο μαϊντανό, και ψήνεις τις σαρδέλες όπως τις ριγανάτες.

Γαύρος ξιδάτος

Ένας άλλος νόστιμος ψαρομεζές είναι ο γαύρος ξιδάτος.

Κόβεις τα κεφάλια των γαύρων. Χαράζεις και ανοίγεις την κοιλιά μέχρι κάτω, αφαιρείς το μεσαίο κόκκαλο και ξεπλένεις καλά το εσωτερικό τους (τα φιλετάρεις). Βά-ζεις τα φιλέτα σε βάζο, πασπαλίζεις με αλάτι χοντρό (στην αγορά λέγεται μαγειρικό) και γεμίζεις το βάζο με ξίδι. Αφήνεις τα φιλέτα στο ξίδι για 12 ώρες στο ψυγείο. Τα βγάζεις από το ξίδι. Τα ξεπλένεις και τα σερβίρεις με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι.

Η συνταγή για την «Σαρδέλες λαδορίγανη» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Φοιτητής και στην κουζίνα», της Βίκυς Σμυρλή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.

 

 

 

 

IN FOCUS

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι χαζομπαμπάς και το δείχνει.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι χαζομπαμπάς και το δείχνει.

Μαριάννα Νομικού 13/08/2020
Πρίγκιπας Αχιλλέας: Σήμερα γίνεται 20 ετών και είναι κούκλος

Πρίγκιπας Αχιλλέας: Σήμερα γίνεται 20 ετών και είναι κούκλος

Αλεξία Ζάβρα 12/08/2020
Εύα Λονγκόρια: Δείχνει στην παραλία το υπέροχο κορμί της

Εύα Λονγκόρια: Δείχνει στην παραλία το υπέροχο κορμί της

Αλεξία Ζάβρα 10/08/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρέθυμνo εκεί όπου η Ιστορία συναντά την ομορφιά

Ρέθυμνo εκεί όπου η Ιστορία συναντά την ομορφιά

Asist Team 30/07/2020
Βιβλία: Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και «ΠΕΔΙΟ»

Βιβλία: Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και «ΠΕΔΙΟ»

Asist Team 20/07/2020
Asist.gr: Παρουσίαση του site στο Gala του «Πρώτου Θέματος»

Asist.gr: Παρουσίαση του site στο Gala του «Πρώτου Θέματος»

Μαίρη Αυγερινοπουλου 24/02/2020
NEWSLETTER Καθημερινά όλα τα νέα στο inbox σου!