FOOD

Τούρτα Σεντ Ονορέ

Ο κορυφαίος σεφ ζαχαροπλαστικής Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί το κλασικό, γαλλικό επιδόρπιο τούρτα Σεντ Ονορέ. Είναι ένα τέλειο δείγμα της ευρηματικότητας των Γάλλων σεφ, καθώς αποτελείται από δυο ζύμες, κρέμα και καραμέλα.

asist team
Asist Team /
Τούρτα Σεντ Ονορέ

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα

Ελένη Μενεγάκη: H χαριτωμένη φωτογραφία της ημέρας
Ελένη Μενεγάκη: H χαριτωμένη φωτογραφία της ημέρας

• 350 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες

• 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά & 150 γρ. επιπλέον, χτυπημένη στο μίξερ

• 1 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος στη μέση

• 80 γρ. ζάχαρη

• 40 γρ. κορν φλάουρ

• 1 αυγό

• 3 κρόκοι

Σφολιάτα και σου

• 1 φύλλο σφολιάτα

• 1 δόση Σου

Ζύμη για Σου

• 150 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες

• 100 γρ. νερό

• 80 γρ. βούτυρο αγελάδας

• 1 κ.γ. αλάτι

• 1/2 κ.σ. ζάχαρη

• 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 250 γρ. αβγά (περίπου 5 αβγά μεσαίου μεγέθους – για να είμαστε σίγουροι, τα ζυγίζουμε)

Καραμέλα

• 250 γρ. ζάχαρη

• 50 γρ. νερό

• 50 γρ. γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ρευστή κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας και τα βάζουμε στη φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αβγό και τους κρόκους. Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα της κατσαρόλας, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα του μπολ και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη σχηματιστεί κρούστα. Όταν η κρέμα χλιαρύνει, τη βάζουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο, για 2-3 ώρες.

Για τη σφολιάτα

Κόβουμε από τη σφολιάτα ένα στρογγυλό δίσκο διαμέτρου 24 εκ. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ºC για περίπου 20 λεπτά, έως ότου ροδίσει. Βγάζουμε τη σφολιάτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα σου

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ελαφρώς. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τεμαχισμένο. Προσοχή, όχι δυνατή φωτιά! Μόλις αρχίσει να βράζει το βούτυρο, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα. Πρέπει να έχει χρόνο να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι πριν απορροφηθούν τα υγρά και γίνει μια μάζα. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, σφίξει το μείγμα και αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, το αποσύρουμε. Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και το ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, ώστε να χλιαρύνει, προσθέτοντας έπειτα ένα-ένα τα αβγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη (θα είναι σχετικά ρευστή).

Βάζουμε τη ζύμη σου σε μια σακούλα κορνέ με φαρδύ στόμιο και σχηματίζουμε ένα στεφάνι πάνω στην περιφέρεια της σφολιάτας. Ξαναβάζουμε στο φούρνο, στους 190°C, και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η επιφάνεια. Με την υπόλοιπη ζύμη σου κάνουμε σουδάκια στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στους 180ºC για 20-25 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και την ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη ή στο μίξερ, μέχρι να γίνει μαλακή και λεία. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Τη μεταφέρουμε σε μια σακούλα κορνέ με φαρδιά μύτη. Τρυπάμε τη βάση των σου με το κορνέ και τα γεμίζουμε με την κρέμα – θα πρέπει να περισσέψει.

Για την καραμέλα
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη μέχρι να σχηματιστεί μια σκούρα ξανθιά καραμέλα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε για 2-3 λεπτά να «ηρεμήσει» κι αν δούμε ότι το χρώμα σκουραίνει πολύ, βουτάμε την κατσαρόλα σε κρύο νερό ώστε να σταματήσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Βουτάμε την επιφάνεια των σου – από την αντίθετη πλευρά από αυτήν που έχουμε τρυπήσει – μέσα στην καραμέλα και ακουμπάμε τα γλυκά σε λαδόκολλα· σε 1-2 λεπτά η καραμέλα θα έχει σταθεροποιηθεί. Έπειτα τα ξαναβουτάμε από την κάτω πλευρά και τα κολλάμε αμέσως στην ψημένη σφολιάτα, πάνω στο εξωτερικό στεφάνι που έχουμε φτιάξει από ζύμη σου. Γεμίζουμε το κενό που δημιουργείται στο κέντρο της σφολιάτας με την υπόλοιπη κρέμα βάζοντάς τη με μεγάλες κουταλιές.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.steliosparliaros.gr

 

 

 

IN FOCUS

Άσλεϊ Γκράχαμ: “Προσπάθησα πολύ για να αγαπήσω το σώμα μου”

Άσλεϊ Γκράχαμ: “Προσπάθησα πολύ για να αγαπήσω το σώμα μου”

Αλεξία Ζάβρα 04/08/2020
Η πριγκίπισσα Σαρλότ του Μονακό έγινε 34 ετών και μοιάζει πολύ με την Καρολίνα

Η πριγκίπισσα Σαρλότ του Μονακό έγινε 34 ετών και μοιάζει πολύ με την Καρολίνα

Αλεξία Ζάβρα 04/08/2020
Η νύφη της Βικτώρια Μπέκαμ προωθεί τα ρούχα της πεθεράς της

Η νύφη της Βικτώρια Μπέκαμ προωθεί τα ρούχα της πεθεράς της

Αλεξία Ζάβρα 03/08/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρέθυμνo εκεί όπου η Ιστορία συναντά την ομορφιά

Ρέθυμνo εκεί όπου η Ιστορία συναντά την ομορφιά

Asist Team 30/07/2020
Βιβλία: Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και «ΠΕΔΙΟ»

Βιβλία: Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και «ΠΕΔΙΟ»

Asist Team 20/07/2020
Asist.gr: Παρουσίαση του site στο Gala του «Πρώτου Θέματος»

Asist.gr: Παρουσίαση του site στο Gala του «Πρώτου Θέματος»

Μαίρη Αυγερινοπουλου 24/02/2020
NEWSLETTER Καθημερινά όλα τα νέα στο inbox σου!