JUST NOW

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Φοράμε κράνος και φύγαμε!

Η 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 

asist team
Τζένη Χαρτά /
Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Φοράμε κράνος και φύγαμε!

Η απόφαση ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ. Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

Ρένα Μόρφη: H Σάμπα Τσικίτα στην Τεχνόπολη
Ρένα Μόρφη: H Σάμπα Τσικίτα στην Τεχνόπολη

Στο σχετικό ψήφισμα, τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο που βρίσκεται εν χρήσει για περισσότερο από δύο αιώνες. Όχι μόνο βοηθάει τους ανθρώπους σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Γιατί να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου; 

 • Το ποδήλατο αποτελεί ένα απλό, οικονομικό, αξιόπιστο, καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς.
 • Το ποδήλατο μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως μέσο μετακίνησης αλλά και ως μέσο ανάπτυξης, άθλησης και αναψυχής.
 • Η χρήση του ποδηλάτου καθιστά τους πολίτες περισσότερο κοινωνικούς και προσφέρει σημαντικά καλύτερη αίσθηση του τοπικού περιβάλλοντος.
 • Το ποδήλατο αποτελεί σύμβολο βιώσιμου τρόπου μετακίνησης, ένα σύμβολο υπέρ της λιγότερης κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει μόνο θετική επίδραση στο κλίμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

 • Ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο ποδήλατο και να το συμπεριλάβουν στα πλάνα για τα διεθνή, εθνικά και τοπικά προγράμματα.
 • Ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια και να ενσωματώσουν πολιτικές βελτίωσης της βιώσιμης κινητικότητας και δημιουργίας ασφαλών υποδομών για το ποδήλατο και το περπάτημα.
 • Ενθαρρύνει τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν έμφαση και να προωθήσουν τη χρήση του ποδηλάτου, της ήπιας άσκησης, να δημιουργήσουν προγράμματα εκπαίδευσης για τα παιδιά και τους νέους και να αναπτύξουν πολιτικές για τη μείωση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με τη μείωση της άσκησης.
 • Ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν καλές πρακτικές προκειμένου να προωθήσουν τη χρήση του ποδηλάτου στην κοινωνία μέσα από τη δημιουργία δράσεων για το ποδήλατο σε εθνικό και τοπικό επίπεδο βελτιώνοντας την ποδηλατική κουλτούρα στην κοινωνία.

Τι μπορείτε να κάνετε για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου;

Επιλέξτε σήμερα το ποδήλατο για τις μικρές ή μεγαλύτερες μετακινήσεις σας. Απολαύστε μία βόλτα στη φύση ή χρησιμοποιήστε το για τη μετακίνησή σας στη δουλειά.

Η Εκστρατεία Time for Plan B

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, ο MKO «Πόλεις για Ποδήλατο», επίσημο μέλος της European Cyclists Federation, ανακοινώνει την απαρχή μιας Εκστρατείας που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της αστικής ποδηλασίας στην Ελλάδα, για την επίτευξη ενός βιώσιμου τρόπου ζωής.

Η πρόσφατη πανδημία έκανε την ανθρωπότητα να βιώσει πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο απόηχός της αφήνει ήδη πολλές επιπτώσεις, στην κοινωνική συμπεριφορά, στις οικονομικές δυνατότητες του κόσμου, αλλά και στην αφύπνιση που πολλοί βιώνουν για τη ανάγκη διαφύλαξης του περιβάλλοντος, τώρα περισσότερο από ποτέ.
Μια πολύ-επίπεδη αλλαγή στον τρόπο ζωής, μοιάζει όχι απλά σαν επιτακτική ανάγκη, αλλά σαν αυτονόητη εξέλιξη. Ήρθε η ώρα να φροντίζουμε περισσότερο για τον εαυτό μας, να μεριμνούμε πιο υπεύθυνα για τους γύρω μας και να συμβάλλουμε έμπρακτα σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο διαβίωσης.
Ήρθε η ώρα, να πάρουμε το ποδήλατο.

Το ποδήλατο είναι το “PLAN B” στην σύγχρονη καθημερινότητα, για να για να πετύχουμε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής. Χρησιμοποιώντας το ως μέσο μετακίνησης, κρατάμε τις αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας για εμάς και τους γύρω μας, εξοικονομούμε χρήματα χωρίς κατανάλωση καυσίμων, βελτιώνουμε τη φυσική μας κατάσταση και φροντίζουμε για το περιβάλλον μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων. Κι όλα αυτά, τα επιτυγχάνουμε κάνοντας κάτι τόσο απλό και τόσο γνώριμο, ασφαλές και διασκεδαστικό. Τα επιτυγχάνουμε, παίρνοντας απλά το ποδήλατο.

Η Εκστρατεία Time for Plan B περιλαμβάνει μια σειρά επιμέρους δράσεων που απευθύνονται σε διαφορετικές μερίδες κοινού:

 • Πολίτες
 • Επιχειρήσεις
 • Εκπαιδευτικά ιδρύματα, MKO, Ιδρύματα, καθώς και
 • Δήμους και Περιφέρειες

Στόχοι της Εκστρατείας Time for Plan B είναι:

 • Η ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της αστικής ποδηλασίας και η δημιουργία πολλαπλών κινήτρων για τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης.
 • Η έμπρακτη συμμετοχή των επιχειρήσεων για τη δημιουργία υποδομών που ενισχύουν τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης των υπαλλήλων τους, μέσω της ευρωπαϊκής πιστοποίησης Cycle Friendly Employer (CFE).
 • Η άρτια εκπαίδευση της νέας γενιάς για τη σωστή χρήση του ποδηλάτου, όχι μόνο ως μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας αλλά και ως μελλοντικό μέσο μετακίνησης.
 • Η συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες για την δημιουργία

Η Εκστρατεία Time for Plan B ξεκινά το καλοκαίρι του 2020, με ένα διετή ορίζοντα δράσεων που θα υλοποιηθούν, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και σε μικρότερες πόλεις της περιφέρειας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των κύριων δράσεων του Time for Plan B αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο 2020, το οποίο θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες συμπληρωματικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα.

Χανιά

Αύριο, στις 7 το απόγευμα, στα Χανιά και συγκεκριμένα στην Πλατεία Αγοράς, διοργανώνεται ποδηλατοδρομία. Γιατί;

– για την ασφάλεια μας στο δρόμο
– για το περιβάλλον
– για την άθληση
– για την οικονομία
– για τον δημόσιο χώρο
– για μία καθαρή πόλη
– για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων
– για μία ανθρώπινη πόλη.
Ο Δήμος Χανίων καλεί τους κατοίκους να δείξουν ότι τα εκατοντάδες ποδήλατα που κυκλοφόρησαν με ασφάλεια στη διάρκεια του εγκλεισμού, δεν ήταν πυροτέχνημα και μία σύγχρονη πόλη με ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους, ευνοεί την κίνηση όλων.

Αλεξανδρούπολη

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον αθλητικό ποδηλατικό σύλλογο Alexandroupolis Bike Team – Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, διοργανώνουν μια σειρά δράσεων που έχουν ως στόχο την ενθάρρυνση και την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, ώστε να αποτελεί η καθημερινή χρήση του ποδηλάτου έναν βιώσιμο τρόπο μετακίνησης για όλους.

Τετάρτη 3 Ιουνίου: Παίρνουμε τα ποδήλατά μας, φοράμε τα κράνη μας και ακολουθούμε την Alexandroupolis Bike Team στην πιο μεγάλη ποδηλατοβόλτα της πόλης! Σημείο εκκίνησης και τερματισμού : πλατεία του Φάρου. Ώρα εκκίνησης 8.15 μ.μ.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με το Alexandroupolis Bike Challenge μας προκαλεί να μαζέψουμε πολλά ποδηλατικά χιλιόμετρα και μας κερνάει παγωτά, καφέδες, μπύρες και εισιτήρια κινηματογράφου! Πώς; Μάζεψε χιλιόμετρα χρησιμοποιώντας το ποδήλατο στις μετακινήσεις σου, αφού πρώτα δηλώσεις συμμετοχή στο email: [email protected], κάνεις εγγραφή στην εφαρμογή Strava και συμμετοχή στην ομάδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης www.strava.com/clubs/cityofalexandroupolis. Η εφαρμογή υποστηρίζεται από android και iOS έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Η πρόκληση θα έχει διάρκεια τρεις (3) μήνες (3/6/2020-3/9/2020).

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ https://www.alexpolis.gr/bicycle/

Κέρκυρα

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, καλεί το κοινό στις εκδηλώσεις που διοργανώνει για την «Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου». Ο Δήμος, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, διοργανώνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, σε συνεργασία με τους φίλους του ποδηλάτου, τους ποδηλατικούς συλλόγους, καθώς και την Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.
Οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν στην ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτου ως μέσο βιώσιμης κινητικότητας και στην ανάπτυξη της κουλτούρας για την ποδηλασία!

Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:

Τετάρτη 3 Ιουνίου και ώρα 10.00-13.30

Με σημείο εκκίνησης και επιστροφής το Ιστορικό Δημαρχείο San Giacomo, οι μικροί και μεγάλοι φίλοι της ποδηλασίας θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια βόλτα γύρω από το Ιστορικό Κέντρο, την Πλατεία και την παραλιακή της Γαρίτσας, μεταφέροντας το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα για τη βελτίωση ποιότητας ζωής στην πόλη μας.
Ο Δήμος στο πλαίσιο υποστήριξης της όμορφης αυτής εκδήλωσης, θα διαθέσει 20 συνολικά ποδήλατα για χρήση, εκ περιτροπής, στους συμμετέχοντες.

Τετάρτη 3 Ιουνίου και ώρα 18.00 – 21.00

Με σημείο εκκίνησης και επιστροφής το Ιστορικό Δημαρχείο San Giacomo, η απογευματινή βόλτα θα περιλαμβάνει την εξής διαδρομή: Πλατεία, παραλιακή Γαρίτσας με προορισμό το Mon Repos. Εκεί οι ποδηλάτες θα απολαύσουν μια ξεχωριστή πολιτιστική εμπειρία η οποία θα περιλαμβάνει πρόγραμμα περιήγησης, από επαγγελματίες του είδους, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης.

 

 «Let’s meet in Athens» -Γνωρίστε την Αθήνα κάνοντας ποδήλατο.

Η Μονίκ βαν Χουλστ από την Ολλανδία, που από μικρή έχει συνηθίσει να κάνει ποδήλατο στην καθημερινότητά της, μετακομίζοντας στη Ελλάδα αποφάσισε να δημιουργήσει την δική της εταιρεία, η οποία υπό τον τίτλο «Let’s meet in Athens», μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη μας με ασφάλεια, κάνοντας ποδήλατο.

Η δραστηριότητά της ξεκίνησε το 2014 και μετά από μια περίοδο που δούλεψε στην Κρήτη και την Πελοπόννησο έφτασε και στην πρωτεύουσα, προτείνοντας ποδηλατικά τουρς σε τουρίστες και ντόπιους που θέλουν να εξερευνήσουν την πόλη με έναν πιο εναλλακτικό τρόπο.

Μετά από την καραντίνα, που διαπιστώθηκε τεράστια μείωση στη μετακίνηση των οχημάτων, η Μονίκ είδε ότι τελικά η Αθήνα μπορεί να είναι μια πόλη φιλική για τους ποδηλάτες. Έτσι, αποφάσισε να καθιερώσει μια μέρα την εβδομάδα, κάθε Κυριακή συγκεκριμένα από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, κατά την οποία διαθέτει δωρεάν ποδήλατα σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια ανάλογη εμπειρία .

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή και στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 6987049732. Στη συνέχεια, θα παραλάβετε το ποδήλατο  από  κεντρικά γραφεία της ομάδας στου Ψυρρή (Αρίωνος 14).

Τώρα η επιλογή της διαδρομής είναι στο χέρι σας, αν και υπάρχουν κάποιες προτεινόμενες, όπως αυτή στο ιστορικό κέντρο της πόλης ή στον ποδηλατόδρομο μέχρι το ΚΠΙΣΝ ή την Μαρίνα Φλοίσβου. Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης θα σας δώσουν συμβουλές για ασφαλή οδήγηση, πριν πάρετε το όχημά σας. Να ξέρετε ότι ύστερα από κάθε χρήση, η ομάδα απολυμαίνει το ποδήλατο για λόγους ασφαλείας.

Για τρεις ώρες, μετά την εγγραφή σας, μπορείτε να περιπλανηθείτε ελεύθερα και στην πόλη και να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι  τα οφέλη  της χρήσης του ποδηλάτου, αλλά και το πόσο διασκεδαστική μπορεί να γίνει μια τέτοια βόλτα.

Ποδηλατώντας στο Άμστερνταμ

Στην Ολλανδία θαρρεί κάνεις πως οι ντόπιοι μαθαίνουν πρώτα να ποδηλατούν και μετά να περπατούν. Είναι επίσης φανερό ότι τα παιδάκια, ήδη από βρεφική ηλικία συνηθίζουν να κινούνται πάνω σε ρόδες, μια και κουβαλιούνται από τους γονείς τους σε ειδικά ποδηλατικά καλάθια, που βρίσκονται μπροστά από τον οδηγό. Η αγάπη των Ολλανδών για τα ποδήλατα είναι δεδομένη και δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι ντόπιοι τα αγάπησαν και πλέον τα ποδήλατα είναι περισσότερα από τους κατοίκους.

Το Άμστερνταμ διαθέτει πλούσιο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και η ζωή των ντόπιων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα δίκυκλα. Άλλωστε το πεντάλ είναι η προέκταση των υποδημάτων τους. Στην Ολλανδία ο ποδηλάτης έχει περισσότερα δικαιώματα από τους λοιπούς οδηγούς και πάντοτε έχει προτεραιότητα. Παρ’ όλα αυτά τα ατυχήματα είναι πάρα πολλά. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1/3 των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα, έχουν θύματα ποδηλάτες. Το κράνος είναι μια λέξη που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των Ολλανδών. Οι δρόμοι του Άμστερνταμ είναι ιδανικοί για ποδηλασία και οι ανηφορικές κλίσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Η καθημερινότητα του μέσου Ολλανδού είναι συνυφασμένη με τα δίκυκλα. Είναι σύνηθες να βλέπει κανείς κοπέλες με βραδινά ρούχα, νεαρούς με κοστούμι, ηλικιωμένους και κάθε λογής πολίτη να ποδηλατεί. Δίχως υπερβολή η πόλη στερείται από χώρους στάθμευσης ποδηλάτων. Είναι τόσα πολλά με αποτέλεσμα κάθε γέφυρα, δέντρο, κάγκελο να έχει δεμένο πάνω του κάποιο δίτροχο.

 

Θεσσαλονίκη 

13η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2020 τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη – 19 Ιουνίου και ώρα 19:00

Συμμετοχή Ελεύθερη

Η γιορτή διεκδίκησης για το ποδήλατο και το περιβάλλον, η 13η Διεθνής Γυμνή ποδηλατοδρομία, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και μας καλεί όλους να συμμετάσχουμε και να γιορτάσουμε παρέα με τους 2.000 ποδηλάτες που συμμετέχουν κάθε χρόνο.

Η Γυμνή Ποδηλατοδρομία ξεκίνησε σαν κίνημα το 2004 στο Βανκούβερ του Καναδά και πλέον συμμετέχουν πάνω από 70 χώρες προωθώντας το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, εναντιώνεται στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και του πετρελαίου και απενοχοποιώντας το γυμνό σώμα.

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες στο www.gymnosophy.gr

(Φωτογραφία από τον Jace & Afsoon στο Unsplash)

(Φωτογραφία από τον Vitor Pinto στο Unsplash)

(Φωτογραφία από τον χρήστη Bianca Gonçalves στο Pexels)

(Φωτογραφία από τον χρήστη The Lazy Artist Gallery στο Pexels)

(Φωτογραφία από τον χρήστη Jodie Louise στο Pexels)

IN FOCUS

Τζούλια Ρόμπερτς: Με μία σπάνια φωτογραφία γιόρτασε 18 χρόνια γάμου

Τζούλια Ρόμπερτς: Με μία σπάνια φωτογραφία γιόρτασε 18 χρόνια γάμου

Αλεξία Ζάβρα 06/07/2020
Πριγκίπισσα Ολυμπία: Η φωτογραφία από τις διακοπές με τους αδελφούς της

Πριγκίπισσα Ολυμπία: Η φωτογραφία από τις διακοπές με τους αδελφούς της

Αλεξία Ζάβρα 06/07/2020
Ντέιβιντ και Βικτώρια Μπέκαμ: Υστερα από 21 χρόνια γάμου είναι πολύ ερωτευμένοι

Ντέιβιντ και Βικτώρια Μπέκαμ: Υστερα από 21 χρόνια γάμου είναι πολύ ερωτευμένοι

Αλεξία Ζάβρα 05/07/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ταξίδι στα… Κύθηρα

Ταξίδι στα… Κύθηρα

Asist Team 23/06/2020
Asist.gr: Παρουσίαση του site στο Gala του «Πρώτου Θέματος»

Asist.gr: Παρουσίαση του site στο Gala του «Πρώτου Θέματος»

Μαίρη Αυγερινοπουλου 24/02/2020
Τζια, το ειδυλλιακό καταφύγιο του Αιγαίου

Τζια, το ειδυλλιακό καταφύγιο του Αιγαίου

Γωγώ Αυγερινοπούλου 26/06/2020
NEWSLETTER Καθημερινά όλα τα νέα στο inbox σου!